BAHAN PEPERIKSAAN KKQ 2014

MODUL KKQ 2014 TING 3 & 5

Nota Kerja Pendidikan Syariah Islamiyyah 5 Ibnu Sina 2014

Kemahiran al-Quran

Soalan KKQ Ting 1- 5

Pendidikan Al-Quran Sunnah

Pendidikan Syariah Islamiyyah Ting. 4 & 5

Pendidikan Islam Ting1 & Ting 2

Latih Tubi Bahasa Arab

Kajian Tindakan PAI

Rancangan Tahunan PI & PSI

Contoh Head Count dan Perancangan Strategik Pend. Syariah & B.Arab

Contoh Sasaran Kerja Tahunan SKT

Fail MAKDIS (Majlis Kegiatan Dakwah Islam Sekolah)

Contoh Pamplet Hari Kebesaran Islam

Sistem borang Claim

Kamus Jawi

Sofware

Koleksi Ceramah MP3 (New)

25 Feb 2009

Hebat sangatkah 'Slumdog Millionaire'?


APAKAH kehebatan 'Slumdog Millionaire'(SM) sehingga diangkat sebegitu rupa di majlis anugerah dan Oscar? Banyak persoalan akan terjawab seandainya kita mengambil masa menonton filem ini yang semakin banyak diperkatakan dan diistilahkan sebagai kontroversi di kampung halamannya sendiri.
Meskipun membolot lapan Oscar di majlis berprestij Anugerah Akademi ke-81 semalam, penduduk setinggan Mumbai di mana filem ini diinspirasikan masih tersinggung dengan perkataan 'dog' yang digunakan dalam tajuk filem ini.
Sebilangan mereka merasakan amat pedih gelaran 'Anjing setinggan jadi Jutawan' itu digunapakai sebagai tajuk filem. Mungkin pengarah Danny Boyle ingin menyedapkan tajuk cerita dan secara sinis menamakan golongan tidak bernasib baik itu sebagai 'anjing setinggan.'
Jujurnya, memang patut pun penduduk setinggan di Mumbai merajuk, sensitif dan mengheret filem ini, aktor Anil Kapoor, komposer terkenal A.R Rahman dan semua pekerja filem ini ke mahkamah kerana telah menyinggung perasaan kaum setinggan.

Sebilangan penduduk setinggan di Mumbai merasakan amat pedih gelaran 'Anjing setinggan jadi Jutawan' itu digunapakai sebagai tajuk filem.
Tapi realitinya, apa yang dipaparkan dalam filem ini adalah sebuah kebenaran dan realiti kehidupan masyarakat India yang sanggup menipu saudara sendiri, kawan dan siapa saja untuk hidup.
Filem ini mengisahkan kehidupan dua beradik yatim piatu, Salim dan Jamal Malik juga Lathika yang hidup susah sejak kanak-kanak lagi setelah kematian kedua ibubapa.
Kesusahan yang menghimpit mereka menjadikan mereka tabah, lebih agresif dan tidak berhati perut semakin meningkat dewasa.
Jamal memilih hidup sebagai gangster di bawah Javed. Jamal yang sanggup berbuat apa saja untuk hidup, berbeza pula dengan Salim yang lebih berpijak pada bumi nyata.

Tunggak kejayaan filem 'Slumdog Millionaire' yang terdiri daripada Irrfan Khan, Dev Patel, Frieda Pinto dan aktor terkenal Bollywood Anil Kapoor.
Jamal sanggup meniduri Lathika di hadapan Salim dan kemudiannya membuat rundingan pula menjual Lathika sebagai perempuan simpanan Javed walaupun dia tahu, adiknya Salim menaruh hati pada Lathika.
Walaupun terpisah, Salim masih teringatkan Lathika....
Perjalanan hidup Salim, Jamal dan Lathika menjadi lebih menarik apabila ianya digarap sebegitu rupa dan diselang seli dengan soalan program 'Who Wants To Be A Millionaire' yang dihoskan oleh Anil Kapoor di mana pesertanya adalah Salim.
Ketika duit terkumpul mencecah 10,000 ribu rupees, Anil telah menelefon pihak polis untuk menangkap Salim kerana fikirnya Salim telah menipu.

Pengarah filem 'Slumdog Millionaire' Danny Boyle begitu teruja dengan kemenangan filemnya di Anugerah Akademi ke 81.
Di sinilah setiap episod sedih yang dilalui oleh Salim dan abangnya terbongkar. Setiap soalan yang ditanya di dalam program itu berkait dengan pengalaman hidup Salim. Sukar untuk dipercayai?
Bagi Salim, tidak perlu menjadi genius untuk menang program itu kerana apa yang terjadi sudah suratan hidupnya.
Garapan setiap adegan dibuat dengan begitu cantik sekali hingga tidak terputus jalan cerita.
Setiap babak terakam kemas dalam kotak minda hingga terbayang hingga kini seperti kisah Salim/Jamal menipu pelancong di Taj Mahal, dikejar fanatik Hindu setelah melihat ibunya dibakar hidup-hidup oleh kaum fanatik ini, kanak-kanak yang dibutakan dan dicungkil matanya agar boleh meminta sedekah sambil menyanyi.
Plot filem ini berkembang dengn cukup menarik apabila setiap isu sosial yang dihadapi oleh kaum setinggan dikupas satu demi satu.
Kanak-kanak dieksploitasikan untuk mencari habuan, polis yang zalim, cuai dan penuh korupsi juga kisah rakyat India yang mendewakan aktor mereka.
Salim, misalnya ketika masih kanak-kanak sanggup memboloskan diri ke lubang najis, apabila tandas tariknya dikunci dari luar, hanya untuk mendapatkan satu autograf Amitabh Bachchan. Adegan ini begitu jijik sekali tetapi kemungkinankah ianya berlaku?Tidak cukup untuk menguatkan kedewaan pelakon mereka. Datang pula Jamal mencuri autograf itu untuk dijual bagi mendapatkan sedikit 'laba'.
Begitu sekali pengamatan pengarah dan penulis skrip filem atau kaca mata orang Barat melihat kesengsaraan hidup masyarakat India.
Setiap unsur penipuan dipaparkan dengan realistik sekali. Begitu juga dengan dakyah halus yang cuba diselitkan seperti adegan Jamal bersembahyang kemudiannya melakukan rompakan - seolah-olah agama kita menghalalkan keganasan dan rompakan yang meragut nyawa manusia tidak berdosa.
Kemungkaran arak dan perempuan dipaparkan seolah-olah 'direstui' oleh agama Islam.
Menonton 'Slumdog Millionaire' akan membuat kita rasa sedih, sayu, insaf dan cemas. Tidak mustahil ramai terguris, tambahan kalau jiwa halus yang sensitif.

Paparan 'the ugly Indians' jelas menyokong hujah ini tapi seperti kebanyakan perkara, hakiki satu kehidupan akan membuat ramai yang berasa hati dan tersentak.
Filem ini dikatakan kontroversi kerana ia menyatakan kebenaran dan seperti yang kita maklum 'the truth hurts'.

Tiada ulasan:

Solat Hajat Perdana 2011/1432

Majlis Khatam Al-Quran 1432

Tahsin al-Quran 2008 1

Tahsin al-Quran 2008 2

Kenangan Tahsin Al-Quran 2008

Marhaban SMKSA 2008 (Bacaan Rawi)

Mahrajan Kesenian Islam Peringkat Negeri Perak 2008

Interview Muhammad Ahmad Zahid

Naib Johan anti-Dadah Negeri Perak 2008

Nasyid Anti Dadah Kebangsaan 2008 - Perak (Soutul Imtiaz) [part1]

Jariah

Sekitar Kem Ibadah 2008 Bhgn 1

Kem ini telah diadakan pada hari Sabtu 19 Julai 2008 yang lalu. Bertujuan mendekatkan para pelajar kepada penghayatan Islam kepada Islam sebagai sebuah agama yang menjurus kepada ibadah.Bermula dari jam 7:30 sehingga 4:30 ptg. semoga pserta yang terlibat mendapat input yang baik dan memberi kesan kepada ibadah seharian mereka.

Sekitar Kem Ibadah 2008 Bhgn 2

Antara program yang dijalankan semasa Kem Ibadah ini adalah Celik al-Quran, klinik Solat,Ice Breaking dan Explore race.

Kelas Kemahiran al-Quran 2008

Sekitar gambar di MTQ Daerah Hilir Perak 2008

Sekitar Mahrajan Kesenian Islam Peringkat Negeri 2008

Sekitar Marhaban DiASTRO 2008

Satu Pertandingan Marhaban telah diadakan di Pusat membeli belah Jusco Ipoh. Pasukan Marhaban SMKSA telah menyertai pertandingan tersebut. oleh kerana persaingan yang begitu sengit pasukan SMKSA hanya mampu menduduki tempat ketiga dari enam pasukan yang bertanding. tahniah buat mereka. Semoga mereka terus maju dan berkembang dengan lebih pesat di masa akan datang.

Marhaban SMKSA

Nasyid SMKSA Perempuan

Nasyid SMKSA Lelaki

Kursus Pengurusan Jenazah 2007

Abd Al Basit Abd As Samad

KELAS KEMAHIRAN AL-QURAN SMKSA CHENDERONG BALAI