BAHAN PEPERIKSAAN KKQ 2014

MODUL KKQ 2014 TING 3 & 5

Nota Kerja Pendidikan Syariah Islamiyyah 5 Ibnu Sina 2014

Kemahiran al-Quran

Soalan KKQ Ting 1- 5

Pendidikan Al-Quran Sunnah

Pendidikan Syariah Islamiyyah Ting. 4 & 5

Pendidikan Islam Ting1 & Ting 2

Latih Tubi Bahasa Arab

Kajian Tindakan PAI

Rancangan Tahunan PI & PSI

Contoh Head Count dan Perancangan Strategik Pend. Syariah & B.Arab

Contoh Sasaran Kerja Tahunan SKT

Fail MAKDIS (Majlis Kegiatan Dakwah Islam Sekolah)

Contoh Pamplet Hari Kebesaran Islam

Sistem borang Claim

Kamus Jawi

Sofware

Koleksi Ceramah MP3 (New)

29 Jun 2011

INFO : Belanda Akan Larang Penyembelihan IslamiPerlakuan terhadap hewan sebelum disebembelih menjadi isu sensitif di Belanda

Perlakuan terhadap haiwan sebelum disembelih menjadi isu sensitif di Belanda

Warga Muslim dan Yahudi di Belanda mungkin tidak akan boleh lagi bebas untuk menyembelih haiwan mengikuti aturan agama mereka jika undang-undang baru yang melarang ritual penyembelihan berdasarkan ajaran agama mereka diterima.

Berdasarkan undang-undang yang dinilai kontroversial oleh pemuka komuniti Muslim dan Yahudi, semua haiwan harus dipengsankan dahulu(stunned) sebelum disembelih untuk mengurangi rasa sakit.

Ketentuan ini bertolak belakang dengan konsep penyembelihan halal yang dianut banyak warga Muslim dan juga konsep kosher yang dipraktikkan umat Yahudi.

Setelah rancangan undang-undang itu diprotes oleh masyarakat Muslim dan Yahudi, suatu kompromi disepakati; mereka akan diperkenankan untuk mempertahankan ketentuan penyembelihan haiwan jika mereka boleh membuktikan bahwa cara yang mereka praktikan tidak mempeparah penderitaan haiwan.

Sebagaimana di banyak negara Barat, tukang potong haiwan di Belanda diharuskan untuk membuat pengsan haiwan sebelum penyembelihan.

Namun, selama ini tukang potong haiwan dari kalangan Muslim dan Yahudi mendapat perkecualian atas dasar kebebasan beragama.

Dengan demikian, mereka boleh menyembelih haiwan yang masih-masih benar sadar dengan memotong pembuluh arteri di leher mereka dengan pisau yang sangat tajam, seperti yang dipraktikkan di banyak negara Muslim.

Konsesi

Majoriti ahli politik parlimen Belanda kini sepakat bahwa kebebasan beragama tidak boleh menjadi alasan pembenar untuk membiarkan haiwan mengalami keadaan yang mereka pandang sebagai penderitaan tidak perlu.

Yahudi dan Muslim berkeyakinan bahwa cara penyembelihan mereka kurang menyakitkan daripada stunning.

Setelah berbulan-bulan debat, konsesi akhirnya diajukan.

Konsesi itu menyebutkan masyarakat kedua agama akan mendapat waktu untuk mengajukan bukti bahwa haiwan yang disembelih dengan cara tradisional tidak mengalami rasa sakit yang lebih parah daripada yang dibuat pengsan sebelum disembelih.

Namun, kubu pendukung dan penentang undang-undang baru sepakat bahawa menemukan bukti semacam itu hampir mustahil, dan tukang potong haiwan halal dan kosher akan dilarang.

Kalangan lembaga-lembaga Muslim menyatakan larangan baru ini menjadi pertanda baru toleransi yang menipis terhadap Islam di Eropah.

Untuk menangani undang undang baru tersebut, warga Muslim dan Yahudi telah berencana untuk mengimport daging halal dan kosher dari beberapa negara tetangga Belanda, termasuk Belgium dan Jerman.


__,_._,___

Tiada ulasan:

Solat Hajat Perdana 2011/1432

Majlis Khatam Al-Quran 1432

Tahsin al-Quran 2008 1

Tahsin al-Quran 2008 2

Kenangan Tahsin Al-Quran 2008

Marhaban SMKSA 2008 (Bacaan Rawi)

Mahrajan Kesenian Islam Peringkat Negeri Perak 2008

Interview Muhammad Ahmad Zahid

Naib Johan anti-Dadah Negeri Perak 2008

Nasyid Anti Dadah Kebangsaan 2008 - Perak (Soutul Imtiaz) [part1]

Jariah

Sekitar Kem Ibadah 2008 Bhgn 1

Kem ini telah diadakan pada hari Sabtu 19 Julai 2008 yang lalu. Bertujuan mendekatkan para pelajar kepada penghayatan Islam kepada Islam sebagai sebuah agama yang menjurus kepada ibadah.Bermula dari jam 7:30 sehingga 4:30 ptg. semoga pserta yang terlibat mendapat input yang baik dan memberi kesan kepada ibadah seharian mereka.

Sekitar Kem Ibadah 2008 Bhgn 2

Antara program yang dijalankan semasa Kem Ibadah ini adalah Celik al-Quran, klinik Solat,Ice Breaking dan Explore race.

Kelas Kemahiran al-Quran 2008

Sekitar gambar di MTQ Daerah Hilir Perak 2008

Sekitar Mahrajan Kesenian Islam Peringkat Negeri 2008

Sekitar Marhaban DiASTRO 2008

Satu Pertandingan Marhaban telah diadakan di Pusat membeli belah Jusco Ipoh. Pasukan Marhaban SMKSA telah menyertai pertandingan tersebut. oleh kerana persaingan yang begitu sengit pasukan SMKSA hanya mampu menduduki tempat ketiga dari enam pasukan yang bertanding. tahniah buat mereka. Semoga mereka terus maju dan berkembang dengan lebih pesat di masa akan datang.

Marhaban SMKSA

Nasyid SMKSA Perempuan

Nasyid SMKSA Lelaki

Kursus Pengurusan Jenazah 2007

Abd Al Basit Abd As Samad

KELAS KEMAHIRAN AL-QURAN SMKSA CHENDERONG BALAI