Soalan KKQ Ting 1- 5

Kemahiran al-Quran

Pendidikan Syariah Islamiyyah Ting. 4 & 5

BAHAN PEPERIKSAAN KKQ

MODUL KKQ TING 3 & 5

Nota Kerja Pendidikan Syariah Islamiyyah

Pendidikan Al-Quran Sunnah

Kajian Tindakan PAI

Contoh Sasaran Kerja Tahunan SKT

Contoh Head Count dan Perancangan Strategik Pend. Syariah & B.Arab

Fail MAKDIS (Majlis Kegiatan Dakwah Islam Sekolah)

Agama tak galak kumpul harta berlebihan

RASULULLAH SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya sahabat kita yang lalu sudah pun meninggal dunia, Allah tidak mengurangi martabat mereka dengan sebab cintanya kepada dunia, dan sesungguhnya kita juga memperoleh harta yang banyak, tidak ada tempat untuk menyimpannya melainkan di dalam tanah.

Kalaulah tidak kerana Nabi SAW melarang kita daripada berdoa untuk mati, nescaya aku akan berdoa dengannya.” Kemudian kami datang kepada Baginda SAW di suatu ketika yang lain, sedang pada masa itu beliau sedang membina dinding, lalu Baginda SAW pun bersabda, “sesungguhnya seseorang Muslim itu akan diberi pahala pada setiap perkara yang dibelanjakannya melainkan pada benda yang disimpannya dalam tanah, kerana melebihi daripada keperluan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Islam melarang mengumpul harta terlalu banyak untuk kepentingan diri sendiri. Sebaliknya ia digalakkan membelanjakannya untuk kebajikan semoga mendapat ganjaran daripada Allah. Islam tidak melarang umatnya cintakan dunia dan mencari harta kekayaan yang banyak, asalkan harta itu didapati daripada unsur yang halal dan dibelanjakan untuk pembangunan ummah, tidak hanya untuk disimpan saja.

Umat Islam hendaklah sentiasa bersabar dalam menghadapi segala cubaan yang diberikan Allah serta berusaha untuk mengatasinya dari semasa ke semasa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini