BAHAN PEPERIKSAAN KKQ 2014

MODUL KKQ 2014 TING 3 & 5

Nota Kerja Pendidikan Syariah Islamiyyah 5 Ibnu Sina 2014

Kemahiran al-Quran

Soalan KKQ Ting 1- 5

Pendidikan Al-Quran Sunnah

Pendidikan Syariah Islamiyyah Ting. 4 & 5

Pendidikan Islam Ting1 & Ting 2

Latih Tubi Bahasa Arab

Kajian Tindakan PAI

Rancangan Tahunan PI & PSI

Contoh Head Count dan Perancangan Strategik Pend. Syariah & B.Arab

Contoh Sasaran Kerja Tahunan SKT

Fail MAKDIS (Majlis Kegiatan Dakwah Islam Sekolah)

Contoh Pamplet Hari Kebesaran Islam

Sistem borang Claim

Kamus Jawi

Sofware

Koleksi Ceramah MP3 (New)

25 Sep 2008

BUKTI KESYUKURAN

BAHARUDIN AYUDIN

Bulan syawal adalah bulan yang sungguh istimewa. Kedatangannya menyusul selepas kaum muslimin menempuh ibadat yang besar – ibadat puasa. Tempoh sebulan menjalani tarbiyah intensive menerusi madrasah Ramadan dengan solat, puasa, qiyam, sedeqah dan tilawah al-Quran bertujuan melahirkan insan muttaqin , apa kesannya ? tergambarkah selepas itu cirri cirri manusia muttaqin pada perinadi setiap muslim ? Apakah hubungan seharian dengan Allah semakin bertambah kukuh ? apakah hubungan harian sesama manusia terjalin erat dalam rangka mentaati Allah dan mencari keredaannya ? sesungguhnya segala gambaran penghayatan Islam selepas Ramadan adalah bukti kenyukuran seseorang hamba atas segala nikmat kurnian Allah, inilah yang dapat dirumuskan dari perintah Allah:


و لتكبرواالله على ما هداكم و لعلكم تشكرون – البقرة 185

Maksudnya: dan hendaklah kamu membesarkan Allah atas pertunjuk Nya yang diberikan kepada kamu mudahan2an kamu bersyukur.

Golongan yang tekun beribadah di sepanjang Ramadan dan menghayatinya dengan “iman” dan “ihtisab” dapat memahami dan merasai betapa besarnya makna hidayah dan betapa agungnya nikmat iman dan Islam. Justeru itu, kedatang syawal disambut dengan laungan takbir dan tahmid – laungan mengagung dan membesarkan Allah yang terbit dari hati yang bersih الله أكبر...الله أكبر.....الله أكبر و لله الحمد atau laungan yang tercetus dari hati yang suci, hati yang menginsafi betapa besarnya anugerah Allah kepadanya. Takbir, tahnid dan istaghfar adalah ungkapan ranbbaniy, ia adalah lafaz yang bergetar dari jiwa yang bersyukur, jiwa yang dapat merasai kemanisan iman dan menikmati kelazatan taat kepada Allah, firman Alah:

والذين اهتدوا زادهم هدى و ءاتاهم تقواهم – محمد 17

Maksudnya: Dan orang-orang yang mendapat pertunjuk , Allah menambah pertunjuk kepada mereka dan memberikan kepada mereka (balasan) ketaqwaannya.

Manakala golongan yag kecundang dan gagal dalam latihannya, gagal membebaskan diri dari pengaruh nafsu yang menguasai diri, maka ia ikut serta menzahirkan rasa gembiranya, tetapi menerusi gambaran yang pelik dan berlawanan sama sekali, ia menyambut dengan berbagai bentuk pesta hiburan, muzik dan nyanyian. Ia beroleh kepuasan dengan segala macam aktiviti membazir yang didalangi syaitan.Inilah yang disebutkan oleh Rasulullah s.a.w :

صوتان ملعونان في الدنيا ز الاخرة: مزمار عند نعمة و رنة عند مصيتة

Maksudnya: dua suara yang dilaknat di dunia dan akhirat: bunyi muzik ketika beroleh nikmat dan suara meratap ketika ditimpa musibah.

( Riwayat Al-Bazzar. Lihat sohih al-jami’ as-sighar wa ziyadatih (3801) Kata al-Albaniy: Hadith Hasan.

Tiada ulasan:

Solat Hajat Perdana 2011/1432

Majlis Khatam Al-Quran 1432

Tahsin al-Quran 2008 1

Tahsin al-Quran 2008 2

Kenangan Tahsin Al-Quran 2008

Marhaban SMKSA 2008 (Bacaan Rawi)

Mahrajan Kesenian Islam Peringkat Negeri Perak 2008

Interview Muhammad Ahmad Zahid

Naib Johan anti-Dadah Negeri Perak 2008

Nasyid Anti Dadah Kebangsaan 2008 - Perak (Soutul Imtiaz) [part1]

Jariah

Sekitar Kem Ibadah 2008 Bhgn 1

Kem ini telah diadakan pada hari Sabtu 19 Julai 2008 yang lalu. Bertujuan mendekatkan para pelajar kepada penghayatan Islam kepada Islam sebagai sebuah agama yang menjurus kepada ibadah.Bermula dari jam 7:30 sehingga 4:30 ptg. semoga pserta yang terlibat mendapat input yang baik dan memberi kesan kepada ibadah seharian mereka.

Sekitar Kem Ibadah 2008 Bhgn 2

Antara program yang dijalankan semasa Kem Ibadah ini adalah Celik al-Quran, klinik Solat,Ice Breaking dan Explore race.

Kelas Kemahiran al-Quran 2008

Sekitar gambar di MTQ Daerah Hilir Perak 2008

Sekitar Mahrajan Kesenian Islam Peringkat Negeri 2008

Sekitar Marhaban DiASTRO 2008

Satu Pertandingan Marhaban telah diadakan di Pusat membeli belah Jusco Ipoh. Pasukan Marhaban SMKSA telah menyertai pertandingan tersebut. oleh kerana persaingan yang begitu sengit pasukan SMKSA hanya mampu menduduki tempat ketiga dari enam pasukan yang bertanding. tahniah buat mereka. Semoga mereka terus maju dan berkembang dengan lebih pesat di masa akan datang.

Marhaban SMKSA

Nasyid SMKSA Perempuan

Nasyid SMKSA Lelaki

Kursus Pengurusan Jenazah 2007

Abd Al Basit Abd As Samad

KELAS KEMAHIRAN AL-QURAN SMKSA CHENDERONG BALAI